CUP ER CUP: – Sportslig sett har Thon Cup økt i verdi år for år. Vi får god trening og god motstand inn mot sesongen, sier Heidi Ringlund.

Klart for Thon Cup

Fredag, lørdag og søndag – 16. til 18. august – arrangeres årets utgave av Thon Cup, denne gang i Skihallen. Sammen har både klubben og cupen vokst seg store.

Det startet så smått med noen treningskamper kalt Quality Cup i 2011/12, sesongen da Follo HK Damer endelig tok steget opp i 2.divisjon. Senere skiftet cupen navn til Thon Cup og har vokst seg stor og sterk.

Det samme har klubben.

Nå som Follo HK Damer snart skal debutere i eliteserien, er den etter hvert tradisjonsrike Thon Cup en svært populær turnering og et viktig ledd i oppkjøringen for det unge elitelaget.

– Dette er viktig matching foran sesongen. Inntekter vil alltid være høyt prioritert, men like viktig er et godt sportslig utbytte, sier Heidi Ringlund, som stort sett har vært med på dette siden oppstarten.

Cupen, der lagene etter hvert står i kø for å få delta, er en viktig inntektskilde for klubben som senere denne måneden debuterer i eliteserien.

Får god motstand

– Etter det første året, og etter at vi fikk tenkt oss litt om, bestemte vi oss for å utvide cupen og invitere flere lag. Cupen ble etablert som et større årlig arrangement, noe som både ga sårt tiltrengt inntekt for klubben og verdifull matching for spillerne, sier Ringlund i dag.

I årets cup deltar totalt 21 lag, delt inn i tre klasser. I eliteklassen får Follo HK Damer god motstand fra blant andre Kinas landslag, eliteseriemotstander Fredrikstad, samt svenske og danske 1.divisjonslag (nivå 2).

Arrangørklubbens 2.divisjonslag får likeverdig motstand fra sju andre klubber på samme nivå, mens fire lag spiller i en egen cup for 18-årslag.

– Cupen spilles med tilnærmet full kamptid, noe vi vet at blir satt stor pris på.

Ti klubber på venteliste

Arrangørklubben forsto at den årlige turneringen var i ferd med å bli et populært tiltak da klubber fra Vestlandet begynte å ringe og spurte om de kunne få lov å delta i 2013.

De senere årene er det blitt stadig lengre ventelister for å få delta, og i år har hele ti klubber stått på denne lista. De får en ny mulighet neste år – hvis de er tidlig ute med påmelding. For to av klubbene som deltok i fjor, meldte seg på til årets cup allerede i det de gikk ut døra.

– Sportslig sett har cupen økt i verdi år for år. Vi får god trening og god motstand inn mot sesongen, sier Ringlund, som ser frem mot mange timer i hallen denne helgen.

Uten mat og drikke…

For verken inntektene eller matchingen kommer «gratis». Bare under selve turneringshelga viser en rask hoderegning at det vil bli lagt ned nærmere 500 dugnadstimer. Forberedelsene kommer i tillegg.

– Både cupen og klubben er avhengig av mye dugnadsjobbing, slår Heidi Ringlund fast.

Som alltid under store idrettsarrangement er inntak av næringsrik mat og drikke viktig. For spillere så vel som publikum.

– Sunn og god mat blir å få kjøpt i hallen. Maten leveres også i år av Holmens, samt at Balkan stiller med kebab. Begge disse, og det lokale næringslivet for øvrig, er igjen viktige samarbeidspartnere for oss, sier Heidi Ringlund.

Årets cup spilles i Skihallen og Ski Alliansehall, da hallene på Langhus er opptatt.

Disse deltar i Thon Cup 2019

Eliteklassen: Follo HK Damer, Haslum, TMS Ringsted, Skrim, Kina, Fredrikstad, Volda, Hellton og Larvik.

2.divisjon: Oppsal, Sarpsborg, Gjøvik, Hokksund, Aker, Rælingen, Nit/Hak og Follo HK Damer.

J18: Aker Topphåndball, Fredrikstad BK, Ull/Kisa og Fjellhammer IL.