– Hensikten oppnådd

– Morsomt at jentene er i eliteserien

– Så morsomt at jentene nå er i eliteserien, for da er jo hensikten med å starte klubben oppnådd, sier Hanne Ombudstvedt foran debutkampen i eliteserien. Hun var Follo HK Damers første styreleder.

Torsdag debuterer Follo HK Damer i eliteserien i håndball. Fjorårets sølvvinner, Storhamar, med Ski-jenta Betina Riegelhuth i spissen, er første motstander.

Det har vært en eventyrlig utvikling fra starten i 2007.

Det var da datteren Malin Johansen kom tilbake fra spill i Nordstrand, at moren Hanne Ombudstvedt ble med i «styr og stell» i Follo HK, som den gang besto av både dame- og herrelag.

MANGE MINNER: Hanne Ombudstvedt var sentral da Follo HK Damer ble stiftet og var også klubbens første styreleder. Datteren Malin Johansen spilte på laget, og her viser hun frem et bilde av datteren, i en cupkamp mot Fjellhammer, i en av klubbens aller første kamper.

– Fra den første tiden husker jeg at det var mye styr for å få inn nok penger, stua var gjerne full av drakter, mens kjelleren var full av annet sportstøy som skulle selges eller deles ut. Ja, det var mye styr, men det var sosialt og morsomt også, minnes hun.

Behov for egen klubb

Sesongen før hadde jentene, som en del av Follo HK, rykket opp fra 3.divisjon, og behovet for en egen klubb med bedre satsing og rammebetingelser meldte seg for alvor.

– På denne tiden ble jeg godt kjent med både Kåre Nordhagen og hans tidligere kone, Sølvi Leander, som hadde med døtrene Christel, Cathrine og Helene på laget. Alle disse var sentrale da klubben ble startet.

– Sølvi hadde sittet i styret til Follo HK, og sammen syntes vel vi tre at jentene til tider ble litt stemoderlig behandlet – noe som selvfølgelig hadde sammenheng med at herrene på den tiden var på et langt høyere nivå.

En fisjon ble løsningen

– Etter at jeg hadde sittet et par år i styret til Follo HK, ble det stadig mer prat om å lage bedre rammebetingelser for damene, slik at vi kunne gi dem et tilbud der de som ville kunne satse og utvikle seg – og kanskje få sjansen til å spille litt høyere opp i divisjonene – uten å måtte dra til Nordstrand eller Bækkelaget.

– Men det handlet mye om midler på denne tiden, og det var ofte slik at herrene skulle til steder som Stavanger og Bodø for å spille kamp. Det sier seg selv at det kostet, og for oss føltes det dermed som om vi jobbet mye dugnad, men at pengene gikk til gutta, sier Ombudstvedt.

Det ble et klart ønske om å starte en egen klubb for damene, men problemet var at da ville de miste divisjonsplassen. Men nettopp her kom Hanne Ombudstvedt inn som en liten redning. Hun var nemlig advokat og jobbet mye med selskapsrett. Derfor fant hun, hele tiden i tett dialog med forbundet, ut at en fisjon kunne være løsningen. På den måten ville de kunne beholde plassen i divisjonssystemet.

En fisjon innebærer at et selskap eller en organisasjon deles i to.

– Viktig å bli synlige

Dette ble godkjent i styret og lagt frem for årsmøtet.

– Det kom frem mange sterke reaksjoner på forslaget, men det ble da vedtatt, minnes Ombudstvedt. 15. februar 2007 ble så Follo HK Damer formelt stiftet.

Så, med Espen Guttormsen på plass som trener, startet arbeidet med implementeringen, som i stor grad handlet om å holde samlinger med de samarbeidende klubbene og presentere klubben for spillerne, for å få med de største lokale talentene.

– Det var viktig å bli synlige, både for å få tak i spillere og sponsorer, men også å få på plass det sportslige opplegget og dermed bedre rammebetingelsene for spillerne.

– Derfor er det så morsomt at klubben nå er å finne i eliteserien, for det viser jo at vi har oppnådd nettopp det som var hensikten med å starte Follo HK Damer, nemlig å gi lokale spillere en mulighet til å satse, utvikle seg kanskje spille høyere opp i divisjonene, uten å måtte reise inn til Oslo-klubber, sier Hanne Ombudstvedt. Som også legger til at det etter hvert ble et fint miljø på tribunen, blant de som hadde engasjert seg og nye som kom til.

Esoen Guttormsen var en engasjert trener de første sesongene etter at Follo HK Damer ble staiftet. Her holder han en intens pep talt i pausen under en kamp mot Vestli høsten 2009.

– Det gjelder å ha trua

– Hva tror du nå da, har de noen mulighet til å klare seg i eliteserien?

– Vi må jo regne med at det vil ta litt tid for dem å venne seg til nivået. Men det vil være en god læringsplass der de virkelig vil få brynet seg. Og kanskje er det sånn, som vi har sett mange eksempel på, at stabiliteten til å kunne spille regelmessig på dette nivået er der om noen år…?

– Vi vet jo at kvinnehåndballen holder et høyt nivå i Norge, minner hun om.

– Hva tror du om seriestarten mot Storhamar, fjorårets sølvvinner?

– Jeg tror Storhamar blir en meget tøff utfordring.  Det vil jo egentlig være en stor prestasjon om kampen viser at de tar nivået i perioder. Men samtidig – det gjelder å ha trua. Og det har disse jentene tidligere vist at de har, sier Hanne Ombudstvedt.

Tabell REMA 1000-ligaen Kvinner 1920